lördag 30 augusti 2014

Äpplepaj med hemmagjord vaniljsås

Idag var vi och hälsade på på makens jobb och självklart tog vi med lite fika. Jag gjorde en supergod äpplepaj och till det en god och mycket enkel vaniljsås. Receptet på pajen har jag tagit från boken "En nypa socker" av Sandra Boart.

Ingredienser:

Mördeg:
300 g smör
2 1/2 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
 7 dl vetemjöl
 1 ägg
Tärna smöret och lägg i en bunke. Tillsätt florsocker, mjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Den ska precis gå ihop, överarbetade den inte. Plasta in degen och låt den vila i kylen ca 30 minuter. Kavla sen ut degen och klä en form. Spara deg till locket.



Fyllning:
4 äpplen
50 g smör
2 tsk kanel
1 dl farinsocker
2 ägg
2 dl socker
2/3 dl vetemjöl
 Skala äpplena och skär dem i klyftor. Stek dem i smöret med kanel och farinsocker tills de blir mjuka.


Lägg fyllningen i pajskalet.


Vispa ägg med socker och mjöl till en slät smet och häll över fyllningen. Kavla ut resten av degen och gör valfritt mönster (jag kavlade ut, stansade ut blad och lade locket över. Mördeg är inte lätt att jobba med så det är rätt pilligt). Grädda mitt i ugnen på 185 grader i ca 20 minuter till pajen fått färg.


Vaniljsås 4-6 port:
1 ägg
1/2 dl florsocker
 2 tsk potatismjöl
3 dl mjölk
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

3 dl vispgrädde

 Ta fram en kastrull. Knäck i ägg och tillsätt florsocker. Vispa ägg och socker med handvisp. Vispa ner potatismjöl och mjölk. Skär snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med sked. Lägg i fröna och stången i kastrullen. Låt koka upp på medelhög värme och sänk när krämen börjar tjockna. När det börjar koka ta då direkt av den från plattan. Ta ut vaniljstången. Låt det svalna. Vispa sedan grädden. När krämen svalnat ordentligt så blanda ner den i den vispade grädden. Låt den sedan stå i kylen till servering. 

Jag kan varmt rekommendera denna paj med vaniljsås! Det är verkligen jättegott!! 
/ Erica 

torsdag 28 augusti 2014

Spritsa tårta

Ja, då ska jag försöka att i skrift förklara hur man kan spritsa en tårta. Det första man ska tänka på är att vispa grädden ganska hårt annars rinner ju grädden av. Innan man börjar spritsa så "spacklar" man tårtan. Det underlättar jättemycket om man använder en bricka som går att snurra, jag använder en ostbricka. 
Ställ tårtan på brickan och lägg en stor klick grädde på toppen och tryck ner det på sidan. 
Det är nu som snurret på brickan är så bra för du ser till att hålla paletten rakt och så snurrar du hela tiden och fyller naturligtvis på med grädde. Samma sak på toppen, lägg paletten platt på och snurra. På så sätt får du skarp kant. 


Nu är det dags att spritsa. Jag använder sprits och tyll (till tårtan i förra inlägget) som ser ut såhär: 

 .                                                      
Det vita är en koppling som man lätt kan skruva av och byta tyll. Nu kommer det svåra att förklara men jag gör ett försök. Börja längst ner på tårtan och gör en snurr. Fortsätt ett helt varv. 

När det är dags för nästa varv så börjar du emellan två snurror. 
Fortsätt så tills det är snurror överallt. Titta runt på tårtan ifall det behövs fyllas i någonstans. Sätt en liten dutt där i såfall. Nu är det klart! Sedan kan man ju även dekorera den med lite marsipan om man vill men det visar jag i ett annat inlägg. 

Lycka till! 
/Erica 

tisdag 26 augusti 2014

Tårta 

Mina föräldrar och storasyster ville komma och fira mig lite i efterskott igår och då ville jag ju bjuda på tårta. Eftersom det var lite tajt om tid fick jag göra nåt snabbt lätt och gott och då blev det denna tårta

Ingredienser

Rulltårta

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl kaffegrädde eller mjölk

Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten. Tillsätt vätskan. Bred ut smeten på bakplåtspapper i en långpanna, 30 *40 cm. Grädda mitt i ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Dra bort pappret det gräddats på och låt svalna.

Ev vaniljkräm

 2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk socker
1 msk maizenastärkelse
vaniljfrön från vaniljstång

Vispa samman allt. Sjud under omrörning tills det tjocknat. Låt svalna ordentligt.

Bär
När kakan svalnat ordentligt skär du den i tre delar på längden. Bred på vaniljkräm eller vad man nu vill ha på, man kan ju ha grädde istället. Strö på bär.


Börja sedan att rulla den första. Skarva sedan på nästa och rulla den, skarva på den sista så att det blir som en stor rulle.






Nu är det bara att dekorera den som man vill. Jag spritsade grädde och lade på några marsipanblad. Tänkte att jag visar hur jag spritsar i ett eget inlägg som jag skriver imorgon, nu ska jag ta kväll!

/Erica 

söndag 24 augusti 2014

Mammamackor

Idag har jag bakat mammamackor. Det är ett kakbröd som min mamma alltid bakade när vi var små (det kan man ju kanske förstå av namnet:)). Det är superlätt att göra och det är ingen mjölk i så även våran minsting Ludvig (som är mjölkprotein allergiker) kan äta det.

Ingredienser:

 50 g jäst
1 liter fingervarmt vatten
3 msk olja
2 tsk salt
5 dl grovt rågmjöl
Vetemjöl till lagom konsistens

Gör såhär:

Smula jästen och häll i vatten. Blanda så att jästen löser sig. Blanda i resten av ingredienserna. Låt jäsa i en timme. 

Knåda degen och dela den i åtta bitar. Knåda dom så att dom blir lite ovala.
Kavla ut dom och lägg dom på en plåt.
Låt bröden jäsa i en halvtimme under bakduk, nagga dom och grädda dom därefter mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills det fått fin färg. Ett tips är att knacka lite på brödet, låter det ihåligt så är det klart. Låt svalna och sen är det bara att äta och njuta! 



                                                                        /Erica 

lördag 23 augusti 2014

Ett andra test 

Ja men då testar vi att blogga igen då. Jag tänker att bloggen ska innehålla bilder och recept på det jag bakar och det kan va allt från tårtor, kakor och bullar till bröd. Ibland kanske det dröjer långt mellan inläggen och ibland kommer det flera stycken under samma dag. Det är så jag funkar med min bakning, ibland blir det ett litet uppehåll då jag finner inspiration till nya bakverk! Hoppas att ni tycker om denna blogg och att ni blir inspirerade att börjar baka! Lägger upp lite bilder på tidigare bakverk så jag lär mig det också:)
 Grytbröd

 drömmar

 Gräddtårta
 Formfranska
Gräddtårta
/Erica