Äpplepaj med hemmagjord vaniljsås
Idag var vi och hälsade på på makens jobb och självklart tog vi med lite fika. Jag gjorde en supergod äpplepaj och till det en god och mycket enkel vaniljsås. Receptet på pajen har jag tagit från boken "En nypa socker" av Sandra Boart.Ingredienser:
Mördeg:300 g smör
2 1/2 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
7 dl vetemjöl
1 ägg
Tärna smöret och lägg i en bunke. Tillsätt florsocker, mjöl och ägg och nyp ihop till en deg. Den ska precis gå ihop, överarbetade den inte. Plasta in degen och låt den vila i kylen ca 30 minuter. Kavla sen ut degen och klä en form. Spara deg till locket.
Fyllning:
4 äpplen
50 g smör
2 tsk kanel
1 dl farinsocker
2 ägg
2 dl socker
2/3 dl vetemjöl
Skala äpplena och skär dem i klyftor. Stek dem i smöret med kanel och farinsocker tills de blir mjuka.
Lägg fyllningen i pajskalet.
Vispa ägg med socker och mjöl till en slät smet och häll över fyllningen. Kavla ut resten av degen och gör valfritt mönster (jag kavlade ut, stansade ut blad och lade locket över. Mördeg är inte lätt att jobba med så det är rätt pilligt). Grädda mitt i ugnen på 185 grader i ca 20 minuter till pajen fått färg.
Vaniljsås 4-6 port:
1 ägg
1/2 dl florsocker
2 tsk potatismjöl
3 dl mjölk
1 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Ta fram en kastrull. Knäck i ägg och tillsätt florsocker. Vispa ägg och socker med handvisp. Vispa ner potatismjöl och mjölk. Skär snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med sked. Lägg i fröna och stången i kastrullen. Låt koka upp på medelhög värme och sänk när krämen börjar tjockna. När det börjar koka ta då direkt av den från plattan. Ta ut vaniljstången. Låt det svalna. Vispa sedan grädden. När krämen svalnat ordentligt så blanda ner den i den vispade grädden. Låt den sedan stå i kylen till servering.
Jag kan varmt rekommendera denna paj med vaniljsås! Det är verkligen jättegott!!
/ Erica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar