fredag 26 september 2014

Smörkräm

När jag gjorde min våningstårta spacklade jag tårtorna med smörkrämer. Man kan naturligtvis använda grädde också men jag tycker att det blir lättare att lägga på marsipanen när man använt smörkräm eftersom den stelnar och blir rätt hård. Jag använde samma recept till alla tre tårtor, bara smaksatte med olika smaker.

Ingredienser

2 dl florsocker
200 g rumsvarmt smör
Vispa samman socker och smör och smaksätt.

Jag smaksatte mina olika smörkrämer med 
1. 4 msk jordgubbssaft
2. 1-2 msk blåbärssylt (tog lite innan jag blandade i grädde till mousse)
3. Några droppar citron.

Sedan spacklar jag tårtan så den ser ut som ovan. Nedan är en bild på en annan tårta men jag vill visa vilket redskap jag använder för att få skarpa kanter. Efter spacklingen får den stå i kyl ett tag innan jag lägger på marsipanen.


 /Erica

torsdag 25 september 2014

Lite Recept

Tänkte att jag skulle ge er lite recept på det jag hade i barnens födelsedagsvåningstårta.

Jordgubbsmousse

2 gelatinblad
225 g jordgubbar
0.75 dl socker
3 dl grädde
Lägg gelatinbladen i vatten. Koka jordgubbar och socker i en kastrull. Ta av från plattan och lägg i gelatinbladen, rör till de löst sig. Låt det sedan stå i kylen, helst över natten. Vispa grädde och blanda i jordgubbs"sylten". 

Blåbärsmousse

135 g blåbär (eller hallon om man vill ha hallonmousse)
2 msk vatten
0,5 msk socker
2 droppar citron
2 dl gelesocker
2 dl grädde
Koka upp blåbär i vatten och lite citron tills det mosats. Häll i gelesocker och socker och koka några minuter. Ställ i kyl över natten. Vispa grädde och blanda med blåbären. 

Lemoncurdgrädde

3 små eller 2 stora citroner
2,5 dl socker
100 g smör
1 msk majsstärkelse
2 stora ägg
1 äggula
ca 2 dl grädde
Tvätta citronerna väl. Riv yttersta skalet och pressa ur saften. Spara 1 msk. Koka upp saften, det rivna skalet, socker och smör. Sila bort skalet och låt det svalna i 5 minuter. Häll tillbaka i en ren kastrull. Blanda majsstärkelse i den sparade saften och rör ner i den silade saften. Vispa samman ägg och äggula och rör ner i saften. Ställ tillbaka på plattan och sjud under omrörning tills det tjocknar. Häll i glasburk och låt svalna en stund innan du försluter med lock. Kyl över natt. Vispa grädde och blanda i lemoncurd. Man får prova sig fram hur mycket lemoncurd man vill ha, beror ju på hur stark citronsmak man vill ha. 

Glasscreme

2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl grädde
Vispa mjölk och marsan. Låt det stelna. Vispa grädden och blanda i vaniljkrämen. 

Börjar med detta så återkommer jag en annan dag med recept på smörkräm. 

/Erica 



onsdag 24 september 2014

Killarnas födelsedagstårta

När vi hade kalas för Elias, Arvid och Ludvig i början på semtember gjorde jag naturligtvis en tårta. Jag var sugen på att göra en våningstårta och då passade det perfekt att göra det när vi firade tre barn. De fick själva välja vad det ville ha för fyllningar, vilken färg de ville ha på marsipanen och vad det skulle vara för dekorationer (Ludvig fick kanske lite hjälp att välja). Elias valde mörkblå marsipan och fyllningarna jordgubbsmousse och glasscreme. Arvid valde ljusblå marsipan och fyllningarna blåbärsmousse och glasscreme. Ludde fick vit marsipan och fyllningarna lemon curdgrädde och glasscreme. Elias tårta spacklade jag med jordgubbssmörkräm, Arvids med blåbärssmörkräm och Luddes med en citronsmörkräm. De valde samma dekorationer,  blommor och fjärilar. Det är ju lite jobb med en sån här tårta så det blev inte så många kort på när jag satte ihop den (orutinerat, jag vet) men jag ska visa kort på den färdiga tårtan och förklara lite hur jag gått tillväga. Sedan kommer jag under kommande dagar lägga ut lite recept på alla mousser och så. Tårtan blev såhär! 








Som ni förstår så blir det ju lite tyngd i en sån här tårta så det viktigaste är att staga upp den annars är risken stor att den trycks ihop, och det vill man ju inte. När man fått på marsipan på den understa så trycker man ner träpinnar, fyra, fem stycken, som är exakt så långa som tårtan är (funkar bra med t ex glasspinnar). Efter det kan man lägga på nästa tårta. Vad man då ska tänka på är att den tårtan ska stå på t ex en kartongbit som är lika stor som tårtan. Då blir det ju att tårtan som står på kartongbiten vilar på träpinnarna och då faller den undre inte ihop. Sen är det bara att upprepa med nästa våning. Om man sen dekorerar "vid skarvarna" så finns det ingen risk att kartongbitarna syns.
Dekorationerna som jag gjort är i sockerpasta. Det är mycket lättare att jobba med än marsipan men det smakar däremot inte så gott (sött). Det finns dom som även har locket på tårtan i sockerpasta men jag tycker som sagt att marsipan är godare.
Barnen var mycket nöjda med sina tårtor och gästerna likaså. Vid senare tillfälle lägger jag som sagt ut recept på bl a mousserna.
/Erica

söndag 14 september 2014

Brysselkex

Till barnens kalas bakade jag också helt vanliga brysselkex. Receptet tog jag från Sju sorters kakor. Jag hade tidigare köpt kakstämplar så då passade det bra att testa dom.

Ingredienser: 

4 1/2 dl vetemjöl
 1 dl socker
 2 tsk vaniljsocker
 200 g margarin eller smör
Garnering: pärl- eller strösocker

Hacka samman ingredienserna till degen.




Forma degen till rullar drygt 4 cm i diameter. Rulla dem i socker.


Lägg rullarna kallt, skär dem i skivor och lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. För att göra kakorna lite roligare använde jag stämplar.




Grädda sedan kakorna mitt i ugnen ca 10 minuter. 

Lycka till! 
/Erica 

Daimkaka

Den här kakan gjorde jag på Elias, Arvid och Ludvigs
kalas och den var mycket omtyckt!

Ingredienser:

3 ägg
3,5 dl socker
200 g smör
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
3,5 dubbeldaim

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt det svalna. 


Blanda de torra ingredienserna och häll i dem växelvis med det smälta smöret. Rör till en jämn smet och blanda sedan ner en fint hackad dubbeldaim. 

Klä en form, 30*40 cm med bakplåtspapper och häll i smeten.

Grädda i 175 grader i 15-20 minuter mitt i ugnen. Kakan ska fortfarande vara lite kladdig inuti. Hacka 2,5 dubbeldaim och strö det över den varma kakan. 


Låt kakan svalna och skär sedan i lagom stora bitar. 

Lycka till! 
/Erica 

lördag 13 september 2014

Äpplepaj 

Jag är medlem i en facebook-grupp där man får tips och recept på massor med bakverk.En dag såg jag en väldigt smart sak som jag vill tipsa er om. 
Mina föräldrar har fått mycket äpplen i år och vi har fått en del av dem. Funderade vad jag skulle göra med alla äpplen och såg då att man kunde frysa ner pajer för att sedan ta upp och grädda när man är sugen. Jag köpte engångsformar, ni vet sådana i aluminium och med vita lock. Gissar att dom är ca 15*30 cm. Jag använde samma recept som jag nästan alltid gör. Till dessa fyra formar tog jag dubbelt av receptet nedan. 

Ingredienser:

5-6 äpplen
Kanel
1 dl socker
4 dl havregryn
4 dl vetemjöl 
 300 g smält smör eller margarin

Skala äpplena och skär dom i små klyftor. Strö på lite socker och kanel. 

Rör ihop socker, havregryn, vetemjöl och smält smör/margarin. Smula havreblandningen över äpplena.
Nu är det bara att lägga på locket och frysa in. Blir man sen sugen på äpplepaj en kall och mörk novemberdag är det bara att plocka fram en paj ur frysen och ställa in i ugnen, 200 grader ca 30 minuter.

Lycka till!
/Erica 

söndag 7 september 2014

Vaniljbullar 


Inför Elias, Arvid och Ludvigs kalas som vi hade i helgen så bakade jag lite. Jag bakade bl a dessa vaniljbullar och dom är så himla goda! 

Ingredienser  ca 50 st

5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 dl socker 
1 ägg
1 msk mald kardemumma
 1,8 l vetemjöl
 200 g rumsvarmt smör
1 1/2 tsk salt

Vaniljremons

200 g rumsvarmt smör
1 dl marsanpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

När man gör dessa bullar är det mycket bra om man har någon typ av köksmaskin/assistent, annars för man kämpa! Blanda kall mjölk, jäst, socker, ägg och kardemumma tills jästen löst sig. Blanda i mjölet. Det blir en hård deg. Nu får köksmaskinen bekänna färg för nu ska den stå och gå ca 10-15 minuter och under tiden ska man klicka i smöret och även salt. Efter det stänger du av och låter den jäsa 1 timme. Blanda under tiden ihop remonsen.  När den jäst klart stjälper man upp degen och delar den i två bitar. Kavla ut degen och smeta ut hälften av remonsen. 


Vik in ena långsidan till mitten och vik sedan över den andra. 


Skär sedan en remsa. 

Snurra remsan och ringla den runt ena ändan och avsluta med att sätta fast den andra ändan underst ( hängde ni med nu😃). 


Upprepa med deg nummer 2. Låt sedan bullarna jäsa under bakduk en halvtimme. Pensla med uppvispat ägg och strö på lite pärlsocker. Grädda sen i ugnen på 225 grader tills dom fått fin färg, 5-10 minuter. 



Lycka till! 
/ Erica