onsdag 21 januari 2015

Marsipantårta


Tänkte visa er hur jag gör när jag lägger på marsipan på en tårta och även visa hur man kan dekorera den. Det första som man ska tänka på är själva marsipanen. Det finns ju färdiga lock att köpa i mataffärer, glöm den säger jag. Den är (för en tårta på 24 diameter) alldeles för liten och då blir det veck på tårtan. Jag beställer min marsipan på lyckasmedmat.se men den finns på många ställen på nätet. För en 24 diameters tårta behövs 500g marsipan.

 Jag har en silikonduk, köpt på Ikea. Där kavlar jag ut marsipanen efter att jag knådat den lite. Jag brukar kavla ganska tunt, 2-3 mm. Knepet med lägga marsipan på tårta är att marsipanen ska vara mycket större än tårtan, då är det lättare att undvika veck.
 Nu ska marsipanen över på tårtan och då tar jag hela duken och lägger över tårtan och drar sedan försiktigt bort silikonduken.
 Sedan tar jag min smoother, även den köpt på lyckasmedmat.se,  lägger den PÅ tårtan och stryker försiktigt ut eventuella bubblor.
 Sedan kommer det som kan vara lite knivigt. Nu får man jobba med smoothern och sakta "platta till" runt hela tårtan. Ibland får man lossa lite på marsipanen och platta till igen med smoothern. I slutet kan det bli lite knöligt men tar man det bara lugnt och lossar och plattar försiktigt så brukar det lösa sig.

 Efter att man arbetat klart med smoothern ser det ut som nedan.
 Då får man ta fram ett annat instrument och skära bort det överflödiga (man behöver ju naturligtvis inte en sådan det går lika bra med t ex en pizzaskärare).


 Nu kommer man till att dekorera tårtan. Denna lilla grej (patchwork cutters Diamond side design) gör att det blir ett fint mönster på tårtan.
 Man trycker den på sidan på tårtan och det blir ett rutmönster.
 Efter att man gjort rutmönstret kan man sätta en liten dekorkant längst ner (då döljer man ju också eventuella små veck om det finns några). Vill det inte fästa kan man pensla med lite vatten.


 I mataffärer finns det olika färger med ätbara pärlor och det är jättefint att sätta i rutmönstret.

 På tårtan kan man sedan lägga lite blommor (visar i ett separat inlägg hur man gör såna). Det är samma pärlor i blommorna som i rutmönstret.

 Detta var en födelsedagstårta till svärfar och jag hade precis köpt en livsmedelspenna (går att skriva på marsipan och sockerpasta) så då testade jag att skriva med den.

Ja, såhär blev den, men det roliga med tårtor är att det finns så många olika sätt att dekorera på och det är bara att testa sig fram. Lycka till!

/Erica

tisdag 20 januari 2015

Passionsfruktsmousse och chokladfluff


Tänkte ge er receptet på fyllningarna som jag hade i Oscars Oloftårta.



Passionsfruktsmousse

150 g passionsfrukt (4-5 st/ 100 g)
1/2 - 1 gelatinblad
0,25 dl vatten
1/2 dl socker
0,25 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl grädde

Blötlägg gelatinen. Gröp ur passionsfrukten och väg till 150 g. Koka frukt, vatten, socker och vaniljsocker en liten stund. Sila bort kärnorna och rör ner gelatinet i den varma saften. Låt stå i kyl minst 5 timmar. Vispa sedan grädden och blanda ihop.

Chokladfluff

180 g valfri choklad (jag hade mörk)
3 dl grädde

Dela chokladen i bitar och lägg det i grädden. Värm grädden så att chokladen smälter, MEN det får INTE koka. Låt det sedan stå i kyl, helst över natten. Vispa sedan grädden som vanligt.

/Erica

fredag 16 januari 2015

Oloftårta 

Jag har en liten treåring här som har blivit helt tokig i filmen frost och då framförallt Olof! När jag frågade vad han ville ha för tårta på hans kalas var svaret självklart! En Oloftårta! Jag tog beslutet vad som skulle vara i och det blev vaniljkräm, passionsfruktmousse och chokladfluff. Själva Olof är gjord i sockerpasta. Det är mycket lättare att arbeta med än marsipan. Jag letade fram en bild på nätet på Olof och sen satte jag igång och provade mig fram. Jag köpte en mycket tunn stålstrå (används för att göra blommor i flowerpaste) för att staga upp honom och armarna är ståltråd med sockerpasta på. Som vanligt har jag färgat med pastafärger.



Jag ville att tårtan verkligen skulle se ut som en frosttårta så is var ju självklart. Jag googlade ätbart glas och hittade ett bra och lätt recept.

Sockerglas

2,5 dl socker
1/2 dl vatten
1 dl glukossirap

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp under omrörning på högsta värme i ca 5-10 minuter. Var uppmärksam på att det inte blir brunt. Häll ut på ett bakplåtspapper och bred ut det snabbt, det stelnar fort. Låt det svalna helt och bryt det sen i lagom stora bitar.






För att få tårtan glittrig köpte jag ätbart glitter och blått puder.
Recept på chokladfluff och passionsfruktmousse (som var så himla god) kommer i ett senare inlägg.

/Erica

 

lördag 20 december 2014

Kalljäst vetebröd


Jag har bakat vetebröd till jul och då testade jag att baka på en kalljäst deg. Jag har inte gjort det förut men det fungerade bra. Degen blev väldigt elastiskt, den gick alltså att arbeta mer med utan att det gick sönder. Jag testade även att göra bakverket på ett annat sätt än vanligt. Har sett det på you tube. 

Ingredienser till 2 st:

20 g jäst
5 dl kall grädde eller oatly i mat om man vill ha mjölkfritt
150 g rumsvarmt smör eller mjölkfritt margarin
1 tsk salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma
12-15 dl mjöl

Fyllning:

150-200 g rumsvarmt smör eller mjölkfritt margarin
1,5 dl socker
kanel

Kvällen innan:


Smula jästen och blanda ut det med lite av grädden. Tillsätt resten av grädden, smör (margarin), socker, salt och mjöl. Arbeta degen i maskin ca 5- 10 minuter. Pudra degen lätt med mjöl och täck med plastfolie. Ställ i kylen över natten, minimum 8 timmar. 

Morgonen efter:


Stjälp upp degen på bakbordet och låt den vila 15-20 minuter. Gör under tiden i ordning fyllningen. Knåda degen och dela den i två bitar. Lägg undan den ena biten. Dela sedan den andra i fyra bitar. kavla ut en bit och lägg på plåt. Tryck sedan med en tallrik så att man ser en rund cirkel.




Smeta på lite av fyllningen och kavla sedan ut nästa degbit och lägg den på degen med fyllningen. Tryck återigen med tallriken så att man ser markeringen. 


 Upprepa detta tills den fjärde degen ligger överst. Lägg åter på tallriken och skär nu bort det överflödiga så att degen blir rund.



Ta sedan ett vanligt glas och placera det försiktigt i mitten. Skär sedan från glaset och ut "hel, halv, kvart i  och kvart över". Dela dessa bitar och sedan ytterligare en gång.





Ta sedan en "snibb" i varje hand och vrid dom ett helt varv utåt, ifrån varandra och avsluta med att trycka ihop snibbarna (svårt att förklara men hoppas bilderna visar bättre). 








Upprepa sedan allt med deg nr 2. Låt dom sedan jäsa 30 minuter, pensla med ägg (eller oatly havremjölk ) och strö på pärlsocker. Grädda sedan på 225  grader tills den fått fin färg.


Lycka till!
/Erica 

torsdag 11 december 2014

Dubbelt så goda

Testade att baka en ny sorts kakor. Dom heter Dubbelt så goda och ja! Dom var verkligen det! 

Ingredienser:

Till 70 enkla

100g hasselnötter
100g sötmandel
4 dl florsocker
4 äggvitor

Fyllning:
1 msk maizenastärkelse
1 dl starkt kaffe
1 äggula
125g smör
1/2 dl florsocker
 1/2-1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötter i mandelkvarn eller mixa i matberedare. Blanda ned florsockret. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner nötblandningen. klicka ut ca 70 teskedsstora klickar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakorna kallna på plåten.


Vispa ut majsstärkelsen i kaffet. Sjud 2-3 minuter under omrörning till en kräm. Låt svalna och rör ner äggulan. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker smidigt. Rör ner kaffekrämen lite i taget i smörkrämen under omrörning. Lägg ihop kakorna två och två med smörkräm emellan. Dessa förvaras bäst i frysen. Ta fram kort innan servering. 







Hoppas det smakar! 
/ Erica