fredag 21 november 2014

Recept på fyllningar

Här kommer lite recept på fyllningarna som jag hade i tårtorna: 

Vaniljkräm 

 4 äggulor
4 dl mjölk 
2 msk socker 
2 1/2 msk maizenastärkelse 
frön från vaniljstång 
Vispa samman allt. Låt det sjuda under omrörning tills det tjocknat. 

Hallonmousse

135 g hallon 
2 msk vatten 
1/2 msk socker 
 2 droppar citron 
2 dl gelesocker 
2 dl grädde 
Koka upp hallon i vatten och lite citron tills allt mosats. Häll i gelesocker och socker och koka några minuter. Låt det stå i kyl över natten. Vispa sedan grädde och rör ner hallonen. 


Mandelgrädde


2 dl creme fraiche
150 g mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
 2 dl grädde 
Vispa creme fraiche fast. Riv mandelmassa och vispa ner massan och vaniljsocker i creme fraichen. Vispa grädden och blanda ihop allt. 

Rabarbermousse

Marmelad: 
500 g rabarber
500 g syltsocker 
ev lite vatten
 1 msk vaniljsocker 
Koka rabarberna. Tillsätt vaniljsocker. Koka ca 20 minuter, dom ska vara mjuka och mosiga. Tillsätt syltsocker. 

Mousse: 
2 dl grädde 
ca 1 dl rabarbermarmelad 
Vispa grädden och blanda i marmelad. 

Smörkräm

150 g rumsvarmt smör 
3 dl florsocker 
ca 1/2 dl kokhett vatten 
1 msk vaniljsocker 
Koka upp vatten. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll lite kokande vatten i taget under konstant vispning till den får en följsam konsistens, ca 10 minuter. Stryk ett lager kräm på tårtan så att det blir jämn och fin. Ställ svalt och ta sedan på marsipanen. 



Kaffemousse 


2 dl grädde 
2 msk espresso 
2 msk socker 
1- 1 1/2 äggula 
3-4 msk maizenastärkelse 
Blanda 1/3 av grädden med äggulorna, espresso, maizena och socker. Sjud under ständig omrörning tills det tjocknat. Låt stå i kyl över natt. Vispa sedan resten av grädden och blanda med krämen. 

Hallonmousse

Se ovan

Daimganache

180 g daim 
3 dl grädde 
Värm grädden i kastrullen men låt det inte koka. Tillsätt hackad daim och rör om tills det smält. Låt svalna i kyl, gärna över natten. Vispa sedan upp det till ett fluff.  

När man ska göra så många tårtor som jag gjorde krävs ju lite planering. Jag hade bakat alla bottnar tidigare, skurit dom och fryst ner dom. När jag sedan la emellan dom så var dom fortfarande lite frusna. Det var faktiskt rätt bra för då höll dom ihop så bra. 





Något som man kan tänka på är att man inte behöver ta fyllning ända ut för när man sedan lägger på ytterligare våningar så trycks ju fyllningarna ut lite. 

Hoppas att ni hittar något recept som faller er i smaken! 
Lycka till! 
/Erica  

torsdag 20 november 2014

Födelsedagstårtor


Oj, nu var det längesen som jag bloggade. Men så är det ibland när livet kommer emellan. Jag har inte hunnit att baka så mycket (förutom tårtor) eftersom jag förberett 9 tårtor till min kära pappas 60-årsdag! Jag kommer i kommande inlägg visa lite bilder och ge er recept på goda fyllningar i tårtor och så. 

Jag fick som sagt i uppdrag att fixa tårtor till pappas födelsedag. Det blev 3 olika slags smakkomdinationer:

1. Ljus botten med vaniljkräm och hallonmousse, tårtoblat i marsipan och dekorerad med grädde, blommor och blad i marsipan.



2. Ljus botten med mandelgrädde och rabarbermousse, spacklad med smörkräm, marsipan på och dekorerad med marsipanblommor/blad.





3. Chokladbotten med kaffemousse, hallonmousse och daimganache, dekorerad med grädde.



Recept på tårtbotten:
Detta recept tycker jag är kanonbra. Jag har testat andra men återkommer alltid till detta för det finns helt enkelt inget bättre 😃

3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl hett vatten
Till chokladbotten tog jag 2 dl mjöl och 1 dl kakao.
Vispas ägg och socker vitt och pösigt. Häll i de torra ingredienserna och det heta vattnet och för om. Grädda  i 175 grader (i en form på 24 cm i diameter) ca 40 minuter.

I nästa inlägg tänkte jag ge er recept på dom goda fyllningarna jag hade i och lite bilder på när jag satte ihop tårtorna.

/Erica