Recept på fyllningar
Här kommer lite recept på fyllningarna som jag hade i tårtorna:
Vaniljkräm
4 äggulor
4 dl mjölk
2 msk socker
2 1/2 msk maizenastärkelse
frön från vaniljstång
Vispa samman allt. Låt det sjuda under omrörning tills det tjocknat.
Hallonmousse
135 g hallon
2 msk vatten
1/2 msk socker
2 droppar citron
2 dl gelesocker
2 dl grädde
Koka upp hallon i vatten och lite citron tills allt mosats. Häll i gelesocker och socker och koka några minuter. Låt det stå i kyl över natten. Vispa sedan grädde och rör ner hallonen.
Mandelgrädde
2 dl creme fraiche
150 g mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
2 dl grädde
Vispa creme fraiche fast. Riv mandelmassa och vispa ner massan och vaniljsocker i creme fraichen. Vispa grädden och blanda ihop allt.
Rabarbermousse
Marmelad:
500 g rabarber
500 g syltsocker
ev lite vatten
1 msk vaniljsocker
Koka rabarberna. Tillsätt vaniljsocker. Koka ca 20 minuter, dom ska vara mjuka och mosiga. Tillsätt syltsocker.
Mousse:
2 dl grädde
ca 1 dl rabarbermarmelad
Vispa grädden och blanda i marmelad.
Smörkräm
150 g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
ca 1/2 dl kokhett vatten
1 msk vaniljsocker
Koka upp vatten. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa. Häll lite kokande vatten i taget under konstant vispning till den får en följsam konsistens, ca 10 minuter. Stryk ett lager kräm på tårtan så att det blir jämn och fin. Ställ svalt och ta sedan på marsipanen.
Kaffemousse
2 dl grädde
2 msk espresso
2 msk socker
1- 1 1/2 äggula
3-4 msk maizenastärkelse
Blanda 1/3 av grädden med äggulorna, espresso, maizena och socker. Sjud under ständig omrörning tills det tjocknat. Låt stå i kyl över natt. Vispa sedan resten av grädden och blanda med krämen.
Hallonmousse
Se ovan
Daimganache
180 g daim
3 dl grädde
Värm grädden i kastrullen men låt det inte koka. Tillsätt hackad daim och rör om tills det smält. Låt svalna i kyl, gärna över natten. Vispa sedan upp det till ett fluff.
När man ska göra så många tårtor som jag gjorde krävs ju lite planering. Jag hade bakat alla bottnar tidigare, skurit dom och fryst ner dom. När jag sedan la emellan dom så var dom fortfarande lite frusna. Det var faktiskt rätt bra för då höll dom ihop så bra.
Något som man kan tänka på är att man inte behöver ta fyllning ända ut för när man sedan lägger på ytterligare våningar så trycks ju fyllningarna ut lite.
Hoppas att ni hittar något recept som faller er i smaken!
Lycka till!
/Erica