onsdag 24 september 2014

Killarnas födelsedagstårta

När vi hade kalas för Elias, Arvid och Ludvig i början på semtember gjorde jag naturligtvis en tårta. Jag var sugen på att göra en våningstårta och då passade det perfekt att göra det när vi firade tre barn. De fick själva välja vad det ville ha för fyllningar, vilken färg de ville ha på marsipanen och vad det skulle vara för dekorationer (Ludvig fick kanske lite hjälp att välja). Elias valde mörkblå marsipan och fyllningarna jordgubbsmousse och glasscreme. Arvid valde ljusblå marsipan och fyllningarna blåbärsmousse och glasscreme. Ludde fick vit marsipan och fyllningarna lemon curdgrädde och glasscreme. Elias tårta spacklade jag med jordgubbssmörkräm, Arvids med blåbärssmörkräm och Luddes med en citronsmörkräm. De valde samma dekorationer,  blommor och fjärilar. Det är ju lite jobb med en sån här tårta så det blev inte så många kort på när jag satte ihop den (orutinerat, jag vet) men jag ska visa kort på den färdiga tårtan och förklara lite hur jag gått tillväga. Sedan kommer jag under kommande dagar lägga ut lite recept på alla mousser och så. Tårtan blev såhär! 








Som ni förstår så blir det ju lite tyngd i en sån här tårta så det viktigaste är att staga upp den annars är risken stor att den trycks ihop, och det vill man ju inte. När man fått på marsipan på den understa så trycker man ner träpinnar, fyra, fem stycken, som är exakt så långa som tårtan är (funkar bra med t ex glasspinnar). Efter det kan man lägga på nästa tårta. Vad man då ska tänka på är att den tårtan ska stå på t ex en kartongbit som är lika stor som tårtan. Då blir det ju att tårtan som står på kartongbiten vilar på träpinnarna och då faller den undre inte ihop. Sen är det bara att upprepa med nästa våning. Om man sen dekorerar "vid skarvarna" så finns det ingen risk att kartongbitarna syns.
Dekorationerna som jag gjort är i sockerpasta. Det är mycket lättare att jobba med än marsipan men det smakar däremot inte så gott (sött). Det finns dom som även har locket på tårtan i sockerpasta men jag tycker som sagt att marsipan är godare.
Barnen var mycket nöjda med sina tårtor och gästerna likaså. Vid senare tillfälle lägger jag som sagt ut recept på bl a mousserna.
/Erica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar