Kalljäst vetebröd
Jag har bakat vetebröd till jul och då testade jag att baka på en kalljäst deg. Jag har inte gjort det förut men det fungerade bra. Degen blev väldigt elastiskt, den gick alltså att arbeta mer med utan att det gick sönder. Jag testade även att göra bakverket på ett annat sätt än vanligt. Har sett det på you tube.
Ingredienser till 2 st:
20 g jäst5 dl kall grädde eller oatly i mat om man vill ha mjölkfritt
150 g rumsvarmt smör eller mjölkfritt margarin
1 tsk salt
1 dl socker
1 tsk kardemumma
12-15 dl mjöl
Fyllning:
150-200 g rumsvarmt smör eller mjölkfritt margarin
1,5 dl socker
kanel
Kvällen innan:
Smula jästen och blanda ut det med lite av grädden. Tillsätt resten av grädden, smör (margarin), socker, salt och mjöl. Arbeta degen i maskin ca 5- 10 minuter. Pudra degen lätt med mjöl och täck med plastfolie. Ställ i kylen över natten, minimum 8 timmar.
Morgonen efter:
Stjälp upp degen på bakbordet och låt den vila 15-20 minuter. Gör under tiden i ordning fyllningen. Knåda degen och dela den i två bitar. Lägg undan den ena biten. Dela sedan den andra i fyra bitar. kavla ut en bit och lägg på plåt. Tryck sedan med en tallrik så att man ser en rund cirkel.
Smeta på lite av fyllningen och kavla sedan ut nästa degbit och lägg den på degen med fyllningen. Tryck återigen med tallriken så att man ser markeringen.
Upprepa detta tills den fjärde degen ligger överst. Lägg åter på tallriken och skär nu bort det överflödiga så att degen blir rund.
Ta sedan ett vanligt glas och placera det försiktigt i mitten. Skär sedan från glaset och ut "hel, halv, kvart i och kvart över". Dela dessa bitar och sedan ytterligare en gång.
Ta sedan en "snibb" i varje hand och vrid dom ett helt varv utåt, ifrån varandra och avsluta med att trycka ihop snibbarna (svårt att förklara men hoppas bilderna visar bättre).
Upprepa sedan allt med deg nr 2. Låt dom sedan jäsa 30 minuter, pensla med ägg (eller oatly havremjölk ) och strö på pärlsocker. Grädda sedan på 225 grader tills den fått fin färg.
Lycka till!
/Erica
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar