söndag 24 augusti 2014

Mammamackor

Idag har jag bakat mammamackor. Det är ett kakbröd som min mamma alltid bakade när vi var små (det kan man ju kanske förstå av namnet:)). Det är superlätt att göra och det är ingen mjölk i så även våran minsting Ludvig (som är mjölkprotein allergiker) kan äta det.

Ingredienser:

 50 g jäst
1 liter fingervarmt vatten
3 msk olja
2 tsk salt
5 dl grovt rågmjöl
Vetemjöl till lagom konsistens

Gör såhär:

Smula jästen och häll i vatten. Blanda så att jästen löser sig. Blanda i resten av ingredienserna. Låt jäsa i en timme. 

Knåda degen och dela den i åtta bitar. Knåda dom så att dom blir lite ovala.
Kavla ut dom och lägg dom på en plåt.
Låt bröden jäsa i en halvtimme under bakduk, nagga dom och grädda dom därefter mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills det fått fin färg. Ett tips är att knacka lite på brödet, låter det ihåligt så är det klart. Låt svalna och sen är det bara att äta och njuta! 



                                                                        /Erica 

2 kommentarer:

  1. Vad roligt och inspirerande med en blogg! Jag kommer läsa, följa och inspireras :-).
    Detta recept är likt det bröd jag bakar ibland. Väldigt gott!

    SvaraRadera
  2. Kul med en blogg....Jag kommer ha koll på dig syster :-)

    SvaraRadera